Mexické Chichen Itzá, novodobý div světa IV.

9. 04. 2008 11:10:04
Jan Werich to tam měl rád, říkával tomu místu Čičenice. V jeho době znamenalo vypravit se do nich dobrodružnou výpravu, plnou strádání a nebezpečí. Dnes se tady lítá jak na Kanáry, autobus nás doveze až na místo se vším pohodlím. Část kouzla je nenávratně pryč, ale pro přerostlé kluky, kteří v mládí hltali Halliburtona (pamatujete jeho skok do svaté cenote?), není těžké se na chvíli v duchu přenést do doby krutých Mayů vyřezávajících zaživa srdce z těl obětí obsidiánovými noži. V Chichen Itzá, na Yucatánu, v Mexiku.
Všechna fota:
Všechna fota:Hanka a Libor Novotní

Chichen Itzá zažilo období největší slávy v letech 600 až 1500 našeho letopočtu. V té době byly jen s použitím primitivních nástrojů, bez znalosti kola (ale se znalostí válce) postaveny nejznámější zdejší stavby: Kukulkánův chrám - pyramida známá jako El Castillo, Chrám válečníků, astronomická observatoř El Caracol nebo obrovské hřiště na tlačli, hru podobnou pelotě. Známým útvarem, částečně přírodním a částečně umělým, je posvátná studna Sacred Cenote.


Zajímavosti:

Tlačli hrála proti sobě dvě mužstva na speciálním hřišti tvaru H, obehnaném zdmi a tribunami. Uprostřed protilehlých zdí v poměrně velké výšce jsou připevněny kamenné kruhy s vnitřním průměrem jen o málo větším než je průměr tvrdého kaučukového míče. Cílem hry je prohodit míč otvorem v kruhu patřícímu soupeři, míč se ale odbíjí jen stehny, hýžděmi a lokty. „Koš" je poměrně vzácný, obvykle stačil jeden k vítězství. Hráči poraženého mužstva byli pak obětováni bohům (srdce zaživa vyříznuta... a tak dále). Ovšem podle jiné teorie byli obětováni hráči družstva vítězného - byla to totiž velká čest, nechat si vyříznout srdce. A podle další teorie až po skončení zápasu vládce rozhodl, zda obětuje vítěze či poražené.

Hřiště na tlačli
Hřiště na tlačli

Hráči tlačli byli vychováváni ve speciálních školách, žili velmi tvrdým režimem, trpěli drilem, nedostatkem jídla a těžkou fyzickou prací. Celý život jim bylo vtloukáno do hlavy, že kdo bude obětován bohům, bude pak žít věčným šťastným a pohodlným životem v mayském ráji, takže neměli problém se nechat obětovat a na svou oběť se vyloženě těšili. Prý.

Hřiště na tlačli - koš

El Castillo - Kukulkánova pyramida

El Castillo - pyramida a chrám boha Kukulkána, symbol Chichen Itzá. Devítistupňová pyramida má strany dlouhé 55 metrů a je vysoká 33 metrů (vypadá vyšší), na každé ze čtyř stran je 91 schodů, což spolu s posledním stupněm dává dohromady 365 jako dnů v roce. Schody jsou poměrně strmé (Američani je lezou po zadku), středem hlavního schodiště vede proto pomocné lano. Kolem schodů jsou zídky zakončené hadí hlavou, což prý v den letního a zimního slunovratu způsobuje zvláštní úkaz, kdy se jakoby plazí hadi z vrcholu pyramidy do země. My jsme tam ještě mohli, dnes už prý je snad výstup na pyramidu turistům zakázán. Američani a Japonci padali z prudkých schodů jako švestky a tím schody ničili.

El Castillo - Kukulkánova pyramida

El Castillo - Kukulkánova pyramida

Sacred Cenote

Sacred Cenote, posvátná studna. Na poloostrově Yucatán se nevyskytuje povrchová voda. Ale pod pórovitým povrchem existují podzemní řeky a jezera, když se u takové jeskyně s podzemním jezerem zřítí strop, vzniká tzv. cenote. Tu si Mayové občas doupravili, aby byla přístupnější a hezčí. V Chichen Itzá jsou dvě, ale jen jedna je svatá. Prý do ní házeli panny, aby si naklonili bohy a ti jim seslali trochu deště. Při průzkumech v minulém století se skutečně na dně studny našly kostry, na rozdíl od romantických panen to byly ale kostry mladých chlapců. Ne že by házení chlapců do studny bylo méně kruté než shazování slečen, ale „panny" zní tak nějak erotičtěji než „kluci".

Obětování - oběťmi byli nejčastěji váleční zajatci, jsou známé války, které byly vedeny jen kvůli získávání zajatců pro role obětí. Obě strany se dohodly, že si zabojují, zajmou pár protivníků a až jich budou mít dostatek, tak skončí. I to mohlo být jedním z důvodů, proč Mayové prohráli rozhodující válku s hrstkou krutých španělských dobyvatelů, které rozhodně nenapadlo brát zajatce a ještě je živit. Naopak, hrozba obětování velela Evropanům bojovat za každou cenu do vítězného konce.

Chac Mool

Oběti byly před samotným aktem asi omámeny či opity. Na vyvýšených místech pak byly před zraky početného domorodého publika položeny zády přes obětní kámen, takže hruď byla vypjata vzhůru, končetiny byly fixovány níže. Živé oběti byla otevřena hrudní dutina obsidiánovým nožem a roztaženými žebry bylo vyňato ještě tlukoucí srdce. Stále živý mozek oběti se jistě občas stihl pokochat pohledem na vlastní tepající srdce na plošince-talířku v klíně sochy Chac Moola.

Dalšími metodami oběti byla již zmíněná cenote, mezi prostým lidem bylo oblíbené i stahování kůže obětí (samozřejmě také zaživa) a její oblečení obětujícím knězem.

Autor: Libor O. Novotný | středa 9.4.2008 11:10 | karma článku: 17.25 | přečteno: 3483x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 208 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3237

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...