Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXI

17. 12. 2012 15:01:46
Třetí desítku netradičních pokrmů načneme ve Střední Americe. Svým způsobem to bude částečně opakování, o syrových rybách i hovězích steacích už jste si mohli přečíst dříve. Ale opakování je matkou moudrosti.

Střední Amerika poskytne amatérskému gurmánovi skvělý zážitek. Hlavně tedy, pokud je masožravec a rybožravec. Ovšem ani vegetarián by se necítil ošizen, srdíčka palmy palmito jsou možná nejlahodnější zeleninou do míchaných salátů. Taková pořádná porce salátu na večeři dostatečně zasytí a je určitě zdravější, než se nacpat polosyrovým masem (jak to pohříchu obvykle dopadlo u většiny večeří v Panamě, Kostarice i Nikaragui při naší středoamerické cestě). Srdíčka palmito jsou dužninou řapíku listů stejnojmenné palmy a vynikají lahodnou nakyslou chutí – přirovnal bych je chutí k mladým kukuřičkám naloženým v láku, jen jemnějším.

PKZ20121031_210.JPG

Salát palmito

Obě velké Ameriky spojuje úzký proužek země, v jehož nejužší části leží právě tři uvedené země. To znamená, že prakticky nikde není daleko k moři. Ve všech zemích jsou i velká jezera (Panama – Gatun na trase Panamského průplavu, Kostarika – Arenal pod stejnojmennou činnou sopkou, Nikaragua – jezera Nikaragua a Managua, opravdu se nepletu, takto se skutečně jmenují, jedno pojmenované po celé zemi, druhé po hlavním městě, nebo vše naopak?), to znamená, že není nouze ani o sladkovodní ryby.

Jednou z nejlepších a nejrozšířenějších ryb je chňápal dvoupruhý. To jméno asi nikdy neslyšela ani většina světaznalých turistů. Zato možná vy scestovalejší znáte populární rybu s neobvyklým jménem Red snapper. Tak to znáte i chňápala dvoupruhého, to je totiž české jméno červeného snappera. Na obrázku z nikaraguiského tržiště je vlevo nahoře (mimochodem pod ním leží snappeři černí, také výborní, jen trochu sladší). Pokud na snappery při cestách narazíte, tak neváhejte, červená i černá verze vám určitě bude chutnat. A ani nemá moc kostí.

PKZ20121103_307.JPG

Na trhu v nikaraguiské Granadě, vlevo nahoře červení a černí snappeři, česky chňápalové

Když už jsme na tržišti v Granadě, nádherném nikaragujském městečku, tak se podívejme, co jedí místní na rychlý oběd. Ve velkém igelitovém pytli vystlaném banánovými listy tu celý den na slunci při teplotě 35 stupňů leží podivná směs vařeného masa a zeleniny. Prodavačka směs nabere a zabalí do balíčku z běžného obalového materiálu na jídlo – tím nemyslím polystyrenové krabičky, ale banánové listy. Asi bychom to také zkusili, ale jsme právě po obědě, takže to necháme domorodcům.

PKZ20121103_309.JPG

A ještě jednou stejný trh

Teď se dostáváme ke slibovaným syrovým rybám. Ceviche je lahůdka. Kousky syrové bílé ryby jsou marinovány v citrónové šťávě spolu s nakrájenou zeleninou. Podle chuti je v marinádě i troška nějakého bylinného octu a ten spolu s citrónem rybu zatáhne a doslova uvaří. Výsledek je vynikající. Podává se s kousky tortily nebo sušenými banány jako takový zvláštní rybí salát. Kdo nezkusil, neuvěří. Pravda je, že Evropané mají k syrovému rybímu masu podvědomou nechuť a málokdy se nechají přesvědčit. První obrázek je Kostariky, druhý Nikaragui.

S1070006.JPG

Ceviche v La Fortuně (Kostarika)...

S1130006.JPG

... a v Granadě (Nikaragua)

O ceviche už jsem psal, stejně jako i bistecu. Bistec je na jídelních lístcích do angličtiny překládán ze španělštiny jako beefsteak, ovšem kdo si jej objedná, může být zklamaný. Není to totiž nám známý biftek, ale tenký nevelký plátek hovězího s bohatou oblohou. Když víte, co objednáváte, budete spokojeni. Masíčko je kvalitní, oblohy tolik, že ji pravděpodobně ani nesníte (zvláště černé fazole turistům moc nejedou, takže po nich zbývají na talíři). Co by člověk chtěl za běžnou cenu kolem pěti dolarů. Skutečný steak stojí dvakrát tolik.

S1100015.JPG

Tak takto vypadá středoamerický biftek, tedy "bistec"

Ale zpět k moři. Milovníci mořských plodů si skutečně ve Střední Americe užijí. Pod sopkou Arenal (tedy ne úplně blízko k moři) jsme si dali polévku z darů moře a byla moc dobrá. Zrovna jsme se nechtěli přejíst, takže jsme si s manželkou dali jako předkrm právě výše zmiňované ceviche a dohromady jednu Sea food polévku. Číšníka jsme nezaskočili, automaticky přinesl dvě lžíce a kotel plévky postavil doprostřed, abychom mohli jíst společně. A přestože jsme se přejíst nechtěli, tak to nakonec skončilo jako obvykle. Dostáváme tedy velkou mísu polévky a menší mističku s kopečkem rýže (!), v červené polévce plavou krevety, mušle, kusy kalamárů, chapadélka chobotniček i s přísavkami, zelenina a vše korunuje velký bílý krab trůnící uprostřed mísy. Najíme se a pochutnáme si, opravdu stylový a exotický oběd.

S1070008.JPG

Polévka z darů moře

V Nikaragui pro změnu zkoušíme chobotnicový salát a krevetí koktejl. Obojí nás překvapí, čekali jsme pokaždé něco jiného. Salát z chobotnice není ve skutečnosti žádný salát, ale pořádný kus chapadla s oblohou, vše nádherně nazdobené a hlavně barevné. Až se nechce věřit, že barvy jsou přírodní. Skoro to vypadá jako umělohmotná atrapa. Ovšem chuťově výborná. Ani koktejl není ve skutečnosti koktejlem. Dostáváme umělecké dílo s tygřími krevetami elegantně stočenými do kroužků i s kusy skořápek na ocásku, o vynikající chuti se netřeba ani zmiňovat.

S1130005.JPG

Chobotnicový salát (?)

S1130009.JPG

A krevetový koktejl (?)

Jednou se stane, že si z jídelního lístku nevybereme. Zachováme se tedy barbarsky a objednáme jediné „rozumné“ jídlo – hamburger speciál. Nejsme ve fastfoodu, takže hamburger tady vypadá poněkud jinak, než jsme zvyklí. Má průměr minimálně 15 centimetrů, flák hovězího masa uprostřed by člověka nasytil i samotný, k tomu půl talíře hranolků. Ten talíř na obrázku je ohromný, takže rozměry housky nevyniknou, ale mrkněte na tu pivní flašku v pozadí – vypadá v porovnání s burgerem jako třetinka, ale ve skutečnosti je to sedmidecka. Prostě nic normálního ani tam, kde člověk hledá jistotu. Ale je to příjemné.

S1070007.JPG

Obří kostarický hamburger

Než se dostanu k těm skutečným steakům, tak ještě jedna sladká morbiditka. Zrovna na Dušičky projíždíme kolem významného hřbitova, kde mají hrobky kromě obyčejných lidí i nejvýznamnější nikaraguiské rodiny (třeba rodina Chamorro, kterou proslavila bývalá prezidentka). Dušičky jsou tu pojaty trochu jinak, než u nás. Latinská Amerika uznává kult smrti a mrtvých, celá oslava je pojata v téměř veselém duchu, domy si lidé zdobí kostrami a lebkami, mrtvým na hroby nosí jídlo a veselí se s nimi na jejich náhrobcích. A rozdováděné děti se uklidní například cukrovým jablíčkem na špejli.

S1110006.JPG

Dušičková pochoutka

To vše, co je popsáno výše, je samozřejmě typické a normální. Ovšem nejtypičtější jídlo je pořádný steak z místních hrbatých krav. Asi neuplynul den, abychom na oběd nebo večeři neměli tenderloin (bývá o něco menší a levnější, s přílohou kolem USD10) nebo churrasco (do USD15), tedy hovězí panenku nebo skoro půlkilový kus Rib Eye steak z grilu.

Tenderloin se obvykle podává pěkně navysoko, obtočený plátkem slaniny. Je jemnější a na jazyku se příjemně rozplývá. To churrasco je naopak výrazný kus pořádného masa, 300 gramů je minimum, někdy je v menu napsáno i půl kila, ale to bude asi přehnané. Okraj bývá poněkud prorostlý a žvýkavější, celý steak je dělaný přímo na grilu. První způsob se obvykle popisuje jako ženský, druhý mužský, ale já bych to tak nepaušalizoval. Záleží na chuti a na momentální náladě. Celkově jsem i já asi častěji zvolil panenku, přestože mám rád pořádnou krvavou flákotu. Ovšem když ji má člověk mít každý den, tak možná více přijde k chuti ta soft verze steaku.

S1130007.JPG

Půlikilové churrasco (Rib Eye steak na grilu) v obyčejné hospodě

Ne příliš povedená fotka, ale lepší nemám, pokaždé když nám takový steak přinesli, tak jsem se neovládnul a pustil se do něj dříve, než jsem si vzpoměnl na focení.

Ještě poznámka: výše uvedená jídla byla focena obvykle v běžných restauracích, kam chodí i místní lidé. Přestože to někdy vypadá, že tak nazdobit talíř dokáží jen v drahé turistické restauraci, nemusí tomu tak vždy být, i levnější jídlo může být servírováno hezky upraveně. Jí se i očima.

Dobrou chuť.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 17.12.2012 15:01 | karma článku: 15.59 | přečteno: 1450x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...