Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVIII
Na rozdíl od okolních zemí se v Kambodži nejí ze společných mís a k jídlu se používá lžíce s vidličkou, tradiční hůlky dostanete jen k importovaným pokrmům vietnamským, které mnoho Kambodžanů s chutí adoptovalo do své kuchyně. Skoro všude tak třeba dostanete polévku Phó, které se tady ale říká „vietnamská polévka s nudlemi a masem“. A přestože to je polévka, tak se jí hůlkami – je totiž tak hustá, že by ji jinak snad ani jíst nešlo. Samozřejmě se jí jako hlavní chod, na zasycení bohatě stačí.
Vietnamská polívka Phó po kambodžsku
V restauraci se dá najíst za relativně levný peníz i z celkem neasijsky vyhlížejícího jídla, třeba si můžete dát grilované špízy. Pravda, složení masové části někdy není pro Evropana zcela běžné. Já si v Siam Reapu (tedy vlastně téměř v slavném Angkoru) dal barbecue mix. Jeho složení na rukou psané tabuli mne zaujalo: krevety, kalamáry, vepřové, hovězí, kuře, had, žába a krokodýl. Za $5. No neberte to, zvláště když v ceně je talíř popcornu, dušená rýže, talíř exotického ovoce (ananas, meloun, papája a pitaya – to je to ovoce, co vevnitř vypadá jako bílé kiwi), asi čtyřdecka místního čepovaného piva je v rámci happy hour za půl dolaru, přičemž ta šťastná hodinka začíná otevřením restaurace a končí závěrečnou. Skutečnost na talíři se od nabídky mírně liší, žáby a kalamáry asi došly, nevadí, obojího už jsem měl dost v předchozích dnech, takže vítám výměnu za škeble srdcovky v množství větším než malém.
Nejnižší špíz je z krokodýla, nad ním kus hada - obojí poměrně tuhé
Ale klasické kambodžské jídlo to samozřejmě není, to bylo typické cizinecké menu. Kambodžan si mnohem raději dá své národní jídlo – amok. My si sice pod tímto slovem představíme něco jako tropické šílenství, zde to však znamená zeleninovo-masovou (nejčastěji ryba, ale i kuře) směs zalitou omáčkou, v jejímž složení převládá kokosová šťáva, podává se s rýží. Někdy se servíruje přímo v kokosové skořápce, ale to je zase spíše atrakce pro turisty. Já jej zkusil v obyčejnější vývařovně, kam chodí domorodci, ale musím přiznat, že mne amok příliš neoslovil. Už proto, že masa v misce plavaly jen asi tři kousky a mrkev s petrželí v kokosové šťávě nepatří k mým gastronomickým snům.
Národní kambodžské jídlo Amok
To mnohem více jsem si pochutnal při neplánované zastávce k jezeru Tonle Sap. Jezero je napájeno řekou Sap, která je celosvětovou raritou. Běžně je přítokem Mekongu, do kterého se vlévá v centru hlavního města Pnomh Penhu, ale v době záplav (což bylo právě po dobu mé návštěvy) zvedne Mekong svou hladinu tak, že v rovinaté zemi se dostane nad úroveň hladiny několik set kilometrů vzdáleného jezera a řeka Sap tak začne téct opačným směrem a plyne od Mekongu zpět do jezera. Osm měsíců tak Sap teče od severu k jihu, čtyři měsíce naopak. Řidič na naše naléhání cestou zastavil v malé vesnici, kde asi cizinci nejsou běžnými hosty. Prodavačka u svého přenosného krámku je velice překvapena, že u ní chci nakoupit a že se zajímám zrovna o kuřecí pařátek. Za pár drobných (v přepočtu asi 5 Kč) je můj. Je zřejmě marinován v nějakém koření a ogrilován nad ohněm a je fantastický. Ne jako jídlo, na to je na něm příliš málo masa, ale jako pochoutka. Musí se okousávat asi jako kuřecí křidýlka nebo žabí stehýnka, chutná výborně a všem doporučuji.
Původně jsem pařátek vyfotil takto, ale chybí tu měřítko, takže přidám ještě jeden snímek, kde je kus mé ruky.
Při pětihodinové cestě ze Siam Reapu do Pnomh Penhu se dá rozumně zastavit jen asi na dvou místech, v Kampong Thomu a v Skuonu. Obě zastávky vypadají podobně, jsou obleženy stánky, kde domorodci prodávají jednak ovoce, jednak velice netradiční pokrmy – drobný hmyz, obrovské tarantule, žáby, opečené čerstvě vylíhnuté kačenky, ještě nevylíhnuté kačenky a vařená vajíčka s kuřecími zárodky. Děláme testovací nákup, cizinci zde nejsou úplně běžní a prodavači ne vždy umějí anglicky (občas někdo zná aspoň číslovky). Nakonec se rukama nohama domluvíme na mixu drobného hmyzu, pečené žábě, přidáváme za dolar čtyři tarantule a za další dolar čerstvě vylíhnuté kachňátko. Na místě zkusíme jen tarantuli, zbytek schováme na večer, abychom si to v klidu vychutnali. A protože nám pavouk chutná, spěchám koupit ještě další čtyři. Při nástupu do autobusu mně asi osmiletá holčička nečekaně dobrou angličtinou nabízí banány: „Pane, kup si banány, za dolar!“ Bohužel už jich pár mám v batohu a další bych nespotřeboval, takže ji musím zklamat a odmítám. Holčička se na mne moudře a chápavě podívá svýma hnědýma očima, zkontroluje můj nákup v igelitových pytlících, pokývá hlavou a konstatuje: „Já vím, ty jíš jen malé ptáčky a pavouky!“
Tržiště v Skuonu, tarantule jsou hlavním prodejním artiklem
Velké kobylky
Menší kobylky
Tady držím základní tři velikost prodávaných kobylek
Potemníci
Detail potemníka
Sušené drobné krevetky
A opět v detailu
Vážka, křídla spálil vroucí olej
Žáby, celé a nevyvrhnuté, smrděly rybinou
A tady máme detail a velikost
Švábi (ty jsme neokusili, protože naše prodavačka je neměla a objevili jsme je později)
Vlevo čerstvě vylíhnuté kachničky (nevyvržené, jak jinak), vpravo zárodky vybrané ze skořápek a opečené těsně před vylíhnutím, vpravo dole (bohužel špatně vyfocená a tedy skoro neviditelná) jsou vařená vajíčka s kuřecími zárodky.
A zlatý hřeb - tarantule (mám podezření, že spíše sklípkani, ale všichni tvrdí, že to jsou skutečně tarantule). Jsou sice jedovaté, ale na člověka neútočí. A po usmažení v oleji už vůbec nejsou nebezpečné.
Večer na hotelovém pokoji rozdělíme nákup na čtyři talířky a dáme se do ochutnávky. Musím přiznat, že jsme celkem zklamaní. Možná je to tím, že jsme vše nesnědli na místě, ale vše je takové nějaké mastné a je cítit olejem. Většinu hmyzu jsme už dříve jedli a chutnal nám více, než dnes. Žába je dokonce cítit rybinou, to jsme ještě nezažili – pravda, obvykle jsme ji jedli naporcovanou a smaženou v těstíčku, dnes je nevyvrhnutá a jen celá opečená v oleji. Ani kachnička dojem nezachraňuje. Maso na povrchu skoro žádné, vevnitř krvavé (vnitřnosti nějak divně smrsknuté, že je uvnitř břišní dutiny ani nevidíme). Jedinou výjimkou jsou tarantule, ty jsou skutečně dobré a pěkně křupavé. Ale na najedení to není.
Naše večeře
A detail jedné porce (vpravo žabí stehýnko, nahoře tarantule)
A kachnička. Vypadá trochu jako nějaký alien z vesmíru.
Takže dohodujeme a vyrážíme do hotelové restaurace na steak s hranolkama :-)
Vše ještě jednou na videu (důkaz, že jsme vše pro čtenáře blogů iDnes skutečně smrtelně vážně a poctivě vyzkoušeli).
Libor O. Novotný
Víkend na bitevním poli ve Waterloo
Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.
Libor O. Novotný
Víkend v Antverpách
Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.
Libor O. Novotný
Víkend v belgickém Gentu
Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruggách
Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města
Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.
Libor O. Novotný
Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)
První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.
Libor O. Novotný
Čínské sombrero
Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).
Libor O. Novotný
Kde mají "kozy" křídla
Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.
Libor O. Novotný
Nejhezčí šnorchlování?
Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.
Libor O. Novotný
Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni
Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.
Libor O. Novotný
Ve středu světa
Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.
Libor O. Novotný
Boj o mrtvého kozla
Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLVI
Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLV
V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.
Libor O. Novotný
Island - Duhové hory
Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.
Libor O. Novotný
Islandské vodopády
Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIV
Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.
Libor O. Novotný
Mladoboleslavská věznice
Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.
Libor O. Novotný
Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka
V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.
Libor O. Novotný
Nejkratší tunel u nás a asi i na světě
Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 359
- Celková karma 14,59
- Průměrná čtenost 3233x
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.