Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma pro reformu

Jako jeden z důležitých pilířů reformy zdravotnictví je ministrem Hegerem prosazována tzv. generická preskripce. Nepřímo tak pan ministr tvrdí, že lékaři jsou zkorumpovaní dealery farmaceutických firem a předepisují nám zbytečně drahé léky. A proto je nahradí čistými a nekorumpovatelnými lékárníky.

Jde o to, že podle nového návrhu napíše lékař na recept jen účinnou látku a dávkování, výběr samotného konkrétního léku provede až lékárník. Tak to prý spolehlivě funguje v několika dalších zemích. Na první pohled logická úvaha. Ale na pohled druhý? Co vede pana ministra k domněnce, že lékárníci budou vůči dealerům více imunní, než lékaři? A nedoplatí na to pacienti?

Lékař má při rozhodování o konkrétním léku k dispozici mnoho podkladů – pacienta zná, má k dispozici jeho anamnézu, dokumentaci a provedená vyšetření aktuální i starší. S pacientem debatuje o jeho potížích a zkušenostech s léčbou. Lékárník pacienta vidí poprvé v životě (stálé zákazníky sice ne, ale pravděpodobně s nimi nijak zvláště nekomunikuje, protože na to nemá čas, je rád, když stihne pacienta poučit o kontraindikacích a způsobech užívání vydávaných léků), neví nic o jejich potížích, ani o zkušenostech z minulých léčení. Má na jeho obsloužení pár minut, za pacientem stojí netrpělivá a podrážděná fronta. Kdo tedy má lepší podmínky k rozhodování?

Lze namítnout, že k vydání nejlevnějšího léku z dané kategorie nic z výše uvedeného nepotřebuje. Ale praktické zkušenosti jsou jiné. Často si pacienti stěžují, že po změně léku mají nečekané problémy a reakce, hlavně u léků na tlak, cholesterol, bolest, antikoncepci a jiné. Manželka jako lékárnice (zaměstnankyně) by mohla vyprávět – a mně taky po večerech vypráví, všichni si práci občas nosíme domů. Ono stačí, aby byla jiná léková forma (prášek – tableta – tobolka, mast – gel – emulze), případně jiné přídavné látky neléčivého charakteru (různá pojiva a výplně, omluvte mou laickou neznalost přesné terminologie).

Kromě toho už dnes má lékárník právo nabídnout pacientovi výměnu léku za jiný se stejnou účinnou látkou, takže zavedení generické preskripce není podmínkou vydání levnějšího léku. A má také zodpovědnost za správné vydání léku a za správné dávkování. Proč tedy na něj přenášet další rozhodovací mechanismy, proč ho nutit odmítat nabídky farmaceutických dealerů (nebo ho vystavovat pokušení jim podlehnout)?

Všechny námitky by mohly zvrátit zmíněné zkušenosti z jiných zemí. Jak je to tedy jinde? Zkusím podat zestručněný přehled, nejsem odborník a nemám rešerše aktuálního stavu, proto využiji jen otevřených zdrojů na internetu bez ověření správnosti (např. www.pace.cz). V diskuzi mně jistě odborníci rádi opraví a seznam doplní.

Tak tedy země s možností generické preskripce jsou:

Belgie

Generická substituce je povolena pouze u výjimečných případů (nebezpečí z prodlení, pokud předepsaný přípravek není v lékárně k dispozici a lékař souhlasí se záměnou).

Dánsko

Generická substituce je povolena, avšak pouze u léků, které jsou uvedeny na seznamu, který vydává Národní zdravotní výbor.

Substituce originálu: Lékárník může bez souhlasu lékaře vydat jiný přípravek obsahující tutéž účinnou látku, pokud je výrobce identický (pozn. autora: Cha, cha).

Synonymní substituce: Lékárník může vydat jakýkoli jiný přípravek, pokud obsahuje tutéž účinnou látku v zásadě stejné lékové formě a síle. Lékař tomu může zabránit, pokud na recept učiní poznámku, že zakazuje substituci, pacient má právo odmítnout substituci.

Estonsko

Lékárníci jsou povinni pacientovi nabídnout nejlevnější generický přípravek. Lékař je oprávněn na recept napsat název léčivého přípravku jen v případě, že existují medicínské důvody pro vydání takového přípravku.

Finsko

Nejpropracovanější a velmi složitá pravidla pro generickou preskripci. Popsání by si vyžádalo několik stran popisu. Jedním z důsledků zavedení byl výrazný nárůst počtu odborných konzultací s předepisujícím lékařem spojených se záměnou léčiv (pozn. autora: viz výše o podkladech k rozhodnutí, které má k dispozici lékař v porovnání s lékárníkem).

Francie

Substituovat je možno pouze léčivé přípravky vyjmenované ve zvláštním seznamu. Lékař může záměnu zakázat. Pacient může záměnu, kterou lékař nezakázal, ze své vůle odmítnout.

Německo

Lékárník musí zaměnit přípravek za levnější, pokud lékař takovou záměnu nezakáže.

Irsko

Generická stubstituce není povolena.

Itálie

Generická substituce je povolena pouze v případě, není-li předepsaný přípravek na skladě lékárny a není možno jej v potřebně krátkém čase objednat.

Nizozemí

Pokud lékař napíše název přípravku, lékárník nemá právo vydat jiný přípravek. Pokud lékař na recept napíše účinnou látku, lékárník vydá nejlevnější dostupný přípravek, neboť je na takové záměně finančně zainteresován. Ponechává si totiž jednu třetinu rozdílu mezi skutečnou cenou vydaného generika a maximální úhradou tohoto léku. Vzhledem k tomu, že úhrada léku není odvozena od nejlevnějšího přípravku na trhu jako v ČR, přináší to lékárníkovi značné finanční částky a tak se sám stará, aby „jeho“ lékaři pracující v okolí předepisovali prostřednictvím účinné látky (pozn. autora: to by asi byl u nás pěkný poprask, kdyby byl finančně lékárník zainteresován na vydání nejlevnějšího – tedy z pacientova pohledu zdánlivě nejhoršího – léku, viz dnešní debaty o standardech a nestandardech).

Norsko

Lékárník vždy musí uvědomit předepisujícího lékaře, že záměna byla provedena. Lékař je oprávněn generickou substituci zakázat, stejné právo má i pacient.

Polsko

Generická substituce je povolena

Portugalsko

Lékárníci mají právo vydávat levnější generické přípravky, pokud ovšem lékař neoznačí, že trvá na výdeji originálního přípravku.

Slovinsko

Lékárníci mohou provádět generickou substituci, pokud ji lékař či pacient v konkrétním případě nezakáže.

Španělsko

Generická substituce se týká pouze úzké skupiny léků, u kterých byl zaveden systém referenčních úhrad.

Švédsko

Lékař předepisuje prostřednictvím účinné látky, ale pouze se souhlasem pacienta a pouze v rámci určitých lékových skupin. Takto však nelze předepisovat přípravky obsahující více než jednu léčivou látku.

Švýcarsko

Generická substituce povolena, pokud lékař nezakáže.

Velká Británie

Generická substituce není povolena, předepíše-li lékař název přípravku, ale lékárníci mají volnou ruku k záměnám.

 

Z uvedeného seznamu vyplývá, že v mnohých zemích je situace podobná nynějšímu stavu u nás, kdy lékárník má právo zaměnit lék za levnější, jen v některých zemích je tato výměna povinná, jinde je zase předepisována účinná látka, ale téměř vždy má stejně lékař právo předpsat konkrétní lék a trvat na něm. Pokud tedy bude zainteresován na předepsání konkrétního léku (např. farmaceutickou firmou), stejně se generickou preskripcí předepisování dražších léků nevyřeší.

Z hlediska potenciální korupce je přenesení výběru léku z lékaře na lékárníka asi stejné, jako kdybychom chtěli vymýtit korupci při stavbě dálnic přenesením rozhodování od (zaručeně úplatných) úředníků ministerstva dopravy na (zaručeně neúplatné) úředníky ministerstva průmyslu.

Z mého pohledu má zavedení generické preskripce jen jednu zcela zásadní výhodu. Až za několik let bude třeba udělat další z reforem zdravotnictví, aby se ušetřilo za předepisované léky, bude se moci s velkou slávou přenést pravomoc k určení konkrétního léku z (zaručeně úplatných) lékárníků na (zaručeně neúplatné) lékaře. A historie se může opakovat.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 23.5.2011 15:03 | karma článku: 17,19 | přečteno: 2432x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.