Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když nemoc zvítězí

Aniž bych o tom nějak více přemýšlel, považoval jsem vždy hospic za zoufalou baštu utrpení, kam odkládají necitliví příbuzní své umírající blízké, o které se nechtějí dále starat a klasické nemocnice jim nechtějí nebo nemohou více pomoci.

Foto: Hospic Citadela

Až když nad tatínkem začala vítězit těžká nemoc a poznali jsme i zkušenost s doléčováním pooperačních stavů v Léčebně dlouhodobě nemocných, když už ani má obětavá maminka mu nedokázala pomoci v jeho utrpení svou domácí péčí, když už tatínkova bolest byla větší než jeho vůle strávit poslední okamžiky v klidném prostředí domova, pak teprve jsem pochopil svůj omyl.

Tatínek v hospicu nestrávil dlouhou dobu. Díky maminčině péči se dařilo dlouho s nemocí bojovat doma, za pomoci lékařů několika zdravotnických zařízení. Jen po prvním fatálním zhoršení zdravotního stravu, které už lékaři nedokázali řešit, tatínek se smutkem pochopil nutnost opuštění domova a upřednostnil pobyt v hospicu před chladným a neosobním pobytem v LDN. To bylo v prosinci minulého roku, v sentimentálním období před vánočními svátky, o kterých věděl, že budou jeho posledními.

Pobyt v pohodlně zařízeném pokoji, kde s ním byla nepřetržitě i maminka, nejen že na něj nepůsobil negativně, jak jsme se všichni obávali, ale dokonce ho na čas dostal z nejhoršího. Mohl oknem pozorovat zimní přírodu v parku, kosy slétající se na krmení, které jim tam připravila maminka tak, jak byli oba rodiče zvyklí krmit ptáčky za oknem svého bytu. Na polohovací posteli by mu dokázala při změnách polohy pomoci i sama maminka, obvykle to však nebylo nutné, protože se o to postaraly sestřičky, stejně jako třeba o osobní hygienu. Přestože raději trávil čas jen v soukromí pokoje, nechal se přesvědčit k účasti na Vánočním koncertu, který se mu velmi líbil i z kolečkového křesla, darované přáníčko si schoval a ještě i nyní jej maminka uchovává jako vzácnou vzpomínku a relikvii. Ač ateista, poklábosil si s duchovním. Ne o Bohu, ale o skautech. I takto se dá pojmout péče o duši a tělo.

Důsledkem této péče bylo, že Vánoce mohl strávit opět doma, v kruhu svých nejbližších. A překvapily ho a potěšily i účastné telefonáty a přání od nových známých z řad personálu hospicu. Po nástupu nového roku se bohužel stav začal horšit. Ani jeho neutuchající vůle k životu už ho nedokázala držet v nadějích, že zhoršení je jen přechodné. V den jeho sedmasedmdesátých narozenin už bylo jasné, že nemoc brzy zvítězí. Bolest a nemohoucnost dosáhly kritické hranice a nezbylo než opět využít nabídky a vrátit se i s pečující manželkou zpět, dokonce do stejného pokoje, kde již jednou pobývali (tehdy s přechodně dobrým koncem).

Poskytnutá péče už jen dokázala zmírnit obtíže přicházející s rychle se blížícím koncem. Nebyl sám. Až do konce s ním byl člověk mu nejbližší, jeho manželka, se kterou ještě před necelým rokem stihl oslavit zlatou svatbu. Jeho vědomí už v tom okamžiku nebylo úplně jasné, od bolesti mu pomáhala farmaka a obětavá péče. Zemřel v klidu, v náručí milované ženy. Ne každý má takové štěstí. To se nedá zažít ani v léčebnách dlouhodobě nemocných, ale obvykle ani v domácím ošetřování, kde není možné poskytnout poslední úlevu a často umírajícího člověka odváží houkající rychlá sanitka pryč ze známého prostředí domova do odosobněného nemocničního prostředí, kde člověk jeden-dva dny umírá sám, ve sterilním prostředí JIP, napojen na přístroje a hadičky.

Teď už vím, že hospic není domem utrpení, hospic je naopak místem účasti a pomoci, které umožní nemocnému člověku důstojný odchod ze života za pomoci a přítomnosti jeho nejbližších (na rozdíl od LDN či nemocnice).

Vážení přátelé z hospicu Citadela ve Valašském Meziříčí (Diakonie Českobratrské církve evangelické), chtěl bych jménem svým i jménem celé mé rodiny poděkovat za vše, co jste pro mého tatínka udělali. Děkuji všemu personálu, počínaje zřízenci, recepčními, přes sestřičky, kuchařky a pomocný personál (ano, i uklízečky si občas přišly s nemocným popovídat) až po lékaře a vedení. Za všechny bych chtěl jmenovitě poděkovat paní Ruth Kopecké, vedoucí úseku sociálních služeb, a doktorkám MUDR. Manové a MUDr. Kvitové.

Děkuji i za projev soustrasti po úmrtí mého otce Františka Novotného, který u Vás zemřel 25. ledna 2011.

Libor Novotný s rodinou

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 21.3.2011 15:03 | karma článku: 43,67 | přečteno: 11077x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.