Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne vše bylo za socialismu špatné?

Polemika. V týdnech kolem výročí 17. listopadu se vyrojily polemické úvahy o tom, jak se nám vlastně žilo před ním v porovnání s dneškem. Autoři se obvykle snaží vůči oponentům vymezit jasným konstatováním – bylo lépe, bylo hůře, případně (dokonce nejčastěji) alibistickým obě doby mají svá pozitiva.

Foto: Josef Vostárek, MF DNES

Svá tvrzení podpírají, zdánlivě zcela v rámci logiky, konkrétními případy. Nemá smysl je dále opakovat, ani se snažit jednotlivá tvrzení vyvracet.

Mohl bych renomované kolegyni (kterou velmi uznávám) oponovat a její zkušenost s možností výběru nábytkové stěny v roce 1988 vyvážit vzpomínkou na tentýž rok, kdy se manželka přes tři známé dověděla, že do 40 km vzdáleného města dovezli do stavebnin obkladačky: její šéf se přes socialistické bártrové obchody mezi vedoucími prodejen nedostatkového (tedy téměř všeho) zboží znal s vedoucím stavebnin a dojednal nám dvouhodinovou rezervaci. Až doma po rozbalení jsem zjistil, že jsou světle hnědé a na svou dobu docela pěkné – obkladačky se prostě kupovaly naslepo. Sám jsem to zažil a není to žádná báje.

Už teď jsem tedy prozradil, na kterou stranu se kloním. Ale co bych chtěl hlavně říci: porovnávat jednotlivé vzpomínky na konkrétní detaily s dnešní realitou je zavádějící. Můžeme mít seznam třeba o tisíci bodech, kde si budeme odškrtávat lepší-horší, ale napadlo by někoho dělat podobný seznam třeba na porovnání s dobou druhé světové války? Také by se mohlo napsat, že tehdy rodina držela více při sobě, lidé si pomáhali. Těžko by však někdo napsal, že aspoň v něčem bylo lépe.

A přesně stejně to je při porovnání československého socialismu s dnešní realitou. Pokud vezmeme jednotlivé a z kontextu vytržené vlastnosti obou systémů, najdeme hodně pozitiv i u toho systému vůlí lidu svrženého – mezilidské vztahy (i když zde je to asi jen zidealizovaná vzpomínka), sociální jistoty (přestože si pamatuji, jak netrpělivě občas rodiče čekali na výplatu), plná zaměstnanost (kde ale každého, kdo měl pod sebou byť jen jednoho podřízeného, musela schválit místní organizace KSČ), lepší kvalita zboží (to už je úplně mimo mísu, porovnávat tehdejší jediný výrobek své kategorie proti nejlevnější dnešní obdobě, místo aby byla zmíněna možnost výběru mezi levným a obvykle ne zcela kvalitním, nebo kvalitnějším, byť často dražším), atd. atd.

Takto jednotlivě těch pozitiv najdeme podle naturelu desítky, stovky, tisíce. Ale zde je skryta jedna zásadní logická chyba. Ono totiž nelze porovnávat jednotlivé oblasti a body nějakých seznamů. Oba systémy se musí porovnávat komplexně, jako jeden celek, se všemi klady a zápory současně. Nelze totiž vybrat z obou systémů to lepší a složit tak utopistický ideál. Musíme si vybrat jednoznačně – minulý systém se všemi jeho klady a zápory, nebo dnešní stav, opět se všemi jeho klady a zápory.

Nejde říci, že tehdy všichni měli práci a nemuseli se o ni obávat, že dokonce pracovat museli i ti, co dnes nechtějí, takže nikdo nezneužíval sociální systém. To totiž je možné jen při státním vlastnictví všech výrobních prostředků. Jinak to zabezpečit nelze. Takže tento ideální stav z hlediska pracujícího či práci hledajícího člověka je realizovatelný jen při akceptování i všech nevýhod, které socialismus přinášel. A podobně je to i u dalších bodů. Je to de facto stejné, jako často vzpomínané dálnice za Hitlera. Nemělo by se říkat, že to a ono tehdy bylo lepší. Měly by se porovnávat vždy celé systémy komplexně, ne takto parciálně. Byl lepší problematický Hitler? Byl lepší problematický Husák? Nebo je lepší problematický Klaus? Tak stojí otázka.

Takže místo vzpomínek na dílčí a z kontextu vytržené „pozitivní“ vlastnosti dřívějšího systému bychom si každý pro sebe měli vyřešit ne stovky drobných otázek, co bylo lepší, ale jen jednu otázku zásadní: chtěl bych žít raději v socialismu se všemi jeho klady a zápory, nebo raději chci žít v dnešní době, opět se všemi jejími klady a zápory? A na tuto otázku dnes má každý možnost jednoduše odpovědět při volbách. Na rozdíl od doby tehdejší.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 22.11.2010 15:03 | karma článku: 25,67 | přečteno: 3491x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.