Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ Anička: ve špatný čas na špatném místě

Tak nám dementní soudce toho vraha pustil na svobodu. Naše zákony chrání zločince.

Foto: Radek Cihla, MF Dnes

To jsou dva nejčastější názory na propuštění zadrženého muže z vazby na svobodu. Nechci soudit, zda je vinen, či nikoliv. Nemám na to totiž dost informací, kromě „přesvědčení“ policie a vyšetřovatelů, kteří nutně potřebují někoho chytit a předhodit veřejnosti, aby se ta veřejná zloba celého národa (naprosto oprávněná) neobrátila proti nim.

Ale co jsem četl a slyšel, to už tak jednoznačné není. Četl jsem smutný příběh o rozvedeném muži, který si našel novou rodinu. Je nezaměstnaný (takových na severu Čech je), byl párkrát trestaný za neupřesněnou majetkovou trestnou činnost (Jakou? Čmáral po domech? Povalil dopravní značku? Vykradl Českou národní banku? Nebo něco mezi tím?). Taky neplatil alimenty – připomínám, že je nezaměstnaný. Proč tají před rodinou svou pražskou současnost? Co třeba kdyby se s ním jeho žena chtěla rozejít, protože nemá práci, takže raději filmuje zaměstnání v Praze? Nebyl by to první případ.

V Praze přespává ve strojovně výtahu v domě, kde dříve bydlel. Asi nikdo nic nenamítá, zřejmě lidem nevadil (do minulého týdne). Přes den zabíjí. Tedy čas zabíjí, touláním po Tróji. Tady také najde jednou batoh, prolustruje jej, ale nechá být, ani mobil nevezme, má totiž svůj a ten mu stačí. Až večer se dozví, co se stalo. A dostane strach.

Když ho najdou policajti (není to tak těžké, neschovává se), má strach ještě větší. Proto raději Tróju vůbec nepřizná, je mu jasné, že policie potřebuje pachatele co nejdříve. Ale vyšetřovatel přijde s DNA. První, co našeho muže napadne, je samozřejmě to, jak si „ulehčil“ na začátku týdne v křoví. To už nezapře, tak to raději přizná, i s tou obrázkovou erotikou v telefonu. Ale ono ta DNA byla na batohu. Nezbude, než změnit opět výpověď a přiznat i ten batoh. Probíhá pátá hodina druhého výslechu, ten první trval 10 hodina a mezitím moc času na spaní nezbylo. Připojují jej na detektor lži, který ukazuje lež asi skoro na vše.

Mohlo to být i takto? Jak by se choval člověk, který by s tím vším opravdu neměl nic společného, ale takto by do celé záležitosti náhodně spadl? A nebo jinak. Kdyby se to vše stalo někomu z vás, chovali byste se jinak, než obviněný muž? Hned byste řekli: „Ano, byl jsem tam v tu dobu, kdy se to stalo. Prohledal jsem ten batoh. Aničku jsem neviděl. Samozřejmě klidně půjdu na detektor, který zkoumá tak jasné známky lži, jako změny tlaku, napjetí kůže atd., které jsou naprosto odlišné od projevů nervozity.“ A doufali byste, že vyšetřovatel odpoví: „Tak vám pěkně děkujeme. Můžete jít domů. Vaší manželce nic neřekneme, že se v Praze flákáte.“ Už vás vidím.

Dokonce i podle vyšetřovatelů se to mohlo odehrát tak, jak je popsáno výše. Jako hlavní důvod svého podezření udávají:

Zapíral svou přítomnost na místě v kritickém čase

Který nezaměstnaný tulák by se přiznal, že byl na místě, kde se ztratila malá holčička, čímž se rozpoutala celonárodní hysterie (znovu opakuji, že oprávněná).

Nepřiznal kontakt s batohem

Viz předchozí. Navíc, kdyby měl s případem něco společného, proč by batoh neukryl, aby zakryl stopy? Když dokázal nechat zmizet Aničku, dokázal by jistě nechat zmizet i její batoh.

Měnil výpověď

Když mu první dva body dokázali, tak co mu jiného zbývalo

Je recidivista

Ano. Měl neupřesněné majetkové delikty a neplatil alimenty, žádný sexuální přečin (ale jak píší nezávislí komentátoři, všechno je jednou poprvé). Byl osmkrát trestán, čtyřikrát ve vězení – z toho mně plyne, že se spíše jedná o kriminalitu drobnou, která občas překročí hranici.

Neprošel detektorem lži

Škoda, že nevíme, na kterých otázkách, a zda byly jako pravdivé vyhodnoceny všechny skutečně správné odpovědi, čili zda nebyl nervózní při VŠECH odpovědích

A asi nejhorší: masturboval v Tróji a sám to spontánně přiznal, protože mu vyšetřovatel neřekl, kde našel jeho DNA

Hm. Kdyby Aničku znásilnil, tak by snad tušil, kde ejakulát našli, a neplácal by nesmysly o obrázcích v mobilu. Jestliže sám přiznal masturbaci, tak proto, že myslel, že její pozůstatky našli někde, kde neměly spojitost s celou záležitostí.

 

Nechci vyšetřovatelům radit. Ale je tu také otázka, kde je vlastně Anička, nebo v horším případě její tělo. Celá Trója je bez úspěchu několikrát prohlédnutá rojnicí policistů a dobrovolníků. Pěšky by ji asi nikdo daleko nepozorovaně neodnesl. Nevypadá to skoro na použití automobilu?

Netvrdím, že to vše obviněný nemohl udělat, nebo dokonce, že to neudělal. Nevím. Jen si umím představit situaci, která mohla vzniknout náhodně (a ani by to zase tak velká náhoda nebyla) a na kterou muž reagoval celkem logicky. Jsem přesvědčený, že úplně stejně by reagoval kterýkoliv nevinný člověk, který by se ocitl ve stejné situaci, nebo aspoň obrovská většina. A dokonce si myslím, že i policie a vyšetřovatelé by pod tlakem veřejného mínění dotlačili do podobného chování i naprosté neviňátko, natož nezaměstnaného muže s kriminální minulostí (byť zřejmě nijak významnou), procházejícího manželskou krizí.

Asi se stanu nepřítelem národa, ale přiznávám: být soudcem, chtěl bych také více důkazů. Je tady poměrně velká pravděpodobnost, že muž je nevinný. Jestliže ano, pak už mu celá kauza stejně zničila život. Rodina poznala, že jí lže o své práci v Praze. Manželku asi nepotěšila ani domovní prohlídka. Přespávat ve strojovně už také nebude moci, kdo by nevyměnil klíče, kdyby zjistil, že u něj ve vchodu přespává „sprostý podezřelý“ (jak říká inspektor Trachta).

Vy všichni, kteří jste ho už odsoudili, doufejte, že se jeho vina skutečně prokáže. Jestli se najde jiný pachatel, pak se budete muset omluvit. A nejlépe uspořádat sbírku.

Ale co jiného lze očekávat od národa, který adoruje skutečně usvědčeného kriminálníka, který se ničím jiným, než zločinem nikdy neživil, který prokazatelně kradl a vydíral, který patřil k pěšákům vykonávajícím špinavou práci pro mafii. Ano, pan Kájínek – ať už zabíjel, nebo ne, v jeho případě je ze společenského hlediska jistě dobře, že je pod zámkem. Kdežto zde se volá po doživotí člověka, který s tím vším nemusí mít nic společného, jen třeba byl ve špatný čas na špatném místě.

Vše napsané neznamená, že to obviněný muž neudělal. Klidně to i udělat mohl. Ale nashromážděné důkazy nejsou ani nepřímé. Nejsou téměř žádné. Žádejme důkazy další, abychom třeba neodsoudili nevinného a nenechali běhat volně skutečného devianta, který pak třeba zabije další holčičku (nechci tím nic předznamenávat, ale nejsem v Aniččině případu optimistou), protože policie spokojeně skončí pátrání, vždyť už pachatele má. Ať potvrdí vinu obviněného skutečnými důkazy (a věřím, že člověka s jeho problematickým zázemím nebude problém znovu najít a chytit), nebo ať najdou pachatele jiného. Ale ať se neupínají jen jedním směrem, natož když je ten směr vytýčen jen tak nejasně, jak nám přes média vzkazují. A doufejme, že my se nikdy ve špatném čase na špatném místě neocitneme.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 25.10.2010 15:05 | karma článku: 22,07 | přečteno: 3091x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.