Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) IV

4. 12. 2009 15:04:03
Dnes tedy spíše o tom, co se dá také pít. Slyšeli jste už o „cibetkové kávě"? Je to jen praštěný nápad snobských zbohatlíků, nebo na ní něco zvláštního pro skutečné gurmány opravdu je?

Pít se dají různé věci, běžnému Středoevropanovi na první pohled spíše odporné. Třeba Zulu-pivo. Já je zkusil v náhlém ataku ztráty soudnosti a pudu sebezáchovy v jihoafrickém Hluhluwe [šlušluvi]. Obklopen místními Zuly jsem nemohl odmítnout pár nebezpečných loků z otlučeného oslintaného džbánu kolujícího dokola.

Zulu stařešina

S pivem to samozřejmě nemá nic společného. Jde o mírně zkvašený nápoj z obilovin a luštěnin, kterým ke startu procesu kvašení napomohlo jejich rozžvýkání a smíšení se slinami, což je úkol pro zulské ženy a dívky (rozdíl mezi ženou a dívkou je na první pohled zřejmý: dívky jsou oblečeny pouze do krátké sukýnky, od pasu nahoru je zdobí jen korálky - prý proto, aby budoucí ženich nekupoval zajíce v pytli). Chuťově nic moc, nebo ještě lépe: je to prostě odporné.

Zulu dívky

Nicméně praví gurmáni zcela dobrovolně pijí ještě něco s mnohem tristnější výrobní procedurou. A jsou ochotni za to pořádně zaplatit. Ano, cibetkovou kávu. Dá se už sehnat i u nás, v několika vyhlášených pražských restauracích a kavárnách (o mimopražských nevím, ale určitě se dá objednat i jinde), jedno presso vyjde na několik set, nejnižší cenu jsem viděl nějak kolem 400,- Kč, obvyklejší je ale cena nad 600. Kdo dává přednost pohodlí domova, může si pořídit přes internetový obchod balení 57 gramů za 999,- Kč, v akci občas i kolem sedmi stovek. Světové ceny se pohybují mezi USD300 až USD600 za kilo.

Cibetková káva se samozřejmě nepraží z cibetek, i když její název by podobná zvěrstva mohl evokovat. Ale skutečnost je možná pro citlivější lidi ještě o trochu horší. Cibetka, správně hezky česky ovíječ skvrnitý, je kunovitá šelmička, žijící mimo jiné v Indonésii. A právě ty indonéské mají zvláštní zvyk, šplhají po kávových keřích a nějakým šestým smyslem vyhledají a sežerou ta nejkvalitnější zrnka, dokonce je rozpoznají lépe, než lidští sběrači, kteří do kávových plodů nevidí a řídí se jen jejich vnějším vzhledem. V trávicím traktu cibetky se stráví slupka a kyselé prostředí žaludku pronikne i do zrn, která zbaví hořkých látek. Jinak neporušené zrno vyjde v trusu ven.

Cibetka

Specializovaní sběrači prohledávají les a sbírají válečkovitá lejna (ale fuj!) obalená kávovými zrny. Ta se nechají vyschnout, rozemnou se a získaná zrna (i se zbytky zaschlého trusu) se standardním způsobem vypraží. A cibetková káva je na světě.

Cibetčí lejno

A proč si sběrači práci neusnadní a nechovají cibetky ve velkochovech podobných našim drůbežárnám? Protože cibetka je natolik nezávislá, že v zajetí prostě kávu žrát nebude. Nechá se v pohodě chovat v kleci, ale nebude za své uvěznění ještě člověku pomáhat bohatnout.

Já zkusil poprvé cibetkovou kávu na indonéském Bali v jedné kávové farmě. Stále mne na místní poměry nehorázných 30.000 rupií, po přepočtu na koruny to není tak hrozné, něco pod 60 kaček. Kdybych se spokojil s kvalitní balijskou arabikou, mohl jsem ji dostat zadarmo. Ale když už jsem tedy udělal kšeft, byl jsem navíc podarován ještě dalšími pěti šálky: kávou arabikou, kávočajem (směs kávy a čaje), kávou zázvorovou, čajem zázvorovým a čajem z citronové trávy (lemon grass). Kdybych měl seřadit podle chuti, pro mne by bylo pořadí právě opačné - vyhrál čaj z lemon grass, poslední bylo kafe.

A samotná cibetková káva? Nic moc. Pro nás Čechy, kteří si často dají raději výraznější robustu, než jemnější arabiku, je cibetková káva bez té obvyklé kávové hořkosti přece jen trochu nevýrazná. Šálek jsem vypil, nebyl špatný, ale po pár vteřinách už jsem nevěděl, že jsem nějakou kávu pil. A já mám rád tu hořkost silného pressa, kterou cítím v ústech ještě dlouho po vypití horkého šálečku velikosti většího náprstku.

Druhý pokus udělám na Vánoce. Jednu porci jsem si koupil s sebou a schoval na slavnostní příležitost. Stávám se tak typickým snobem. Před tím, co mně chutná, dám přednost tomu, co je dražší. Asi se přestěhuju do Karlových Varů nebo přímo do Moskvy.

Cibetková káva

P.S. Tentokrát se nebudu zlobit, když mně v diskuzi napíšete, že tento článek je o h...u. Budete mít naprostou pravdu. LON.

Foto: Libor. O. Novotný

Autor: Libor O. Novotný | pátek 4.12.2009 15:04 | karma článku: 32.36 | přečteno: 7895x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 263 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 17.71 | Přečteno: 383 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...