Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) III
Vracíme se z namáhavého výstupu na hranu kráteru Kewah Ijen (Indonésie, ostrov Jáva), zatopeného horkým silně zásaditým jezerem tyrkysové barvy, věčně zahaleným do sirných výparů. Cestou nás předbíhají domorodí nosiči síry, kteří ze sirných dolů kdesi v kaldeře sopky vynášejí nalámanou síru v koších na bambusových tyčích, každý stošedesáticentimetrový střízlík muší váhy má naloženo 70-100kg, když se snažíme tyč zvednout, nejenže neuspějeme, ale ani s ní nepohneme. A oni svými drobnými krůčky několikrát denně zdolávají půlkilometrové převýšení nejprve nahoru skrz sirné výpary a hned zase tři kilometry dolů k nejbližší cestě, a to tak rychle, že jim nestačíme uhýbat. Středověk, za pár dolarů měsíčně. Za fotku si přejí sušenky nebo 1000 rupií, tedy necelé 2 Kč. Leckde jinde přitom nosičům párkilových kufrů na hotelu už 1 dolar nestačí, a to jezdí výtahem.
V místním warungu si teď třídíme dojmy a dočerpáváme energii oblíbeným pisang gorengem, smaženými banány v těstíčku. Majitelka je ráda, že nám chutná a smaží další a další kvanta banánů. Na zábradlí má vystavenou nabídku ovoce. Rádi chutnáme exotické plody rambutanu (červená ostnatá koule po vyloupnutí ukáže bílou sladkou dužninu, podobně jako litchi), mangostinu (tvrdší koule velikosti jablka skrývá sladkokyselé stroužky dužniny vzhledem připomínající česnek, chutí spíše opět trpčí litchi) a salaku, hadího ovoce typického pro Indonésii (tenká slupka je šupinatá jako hadí kůže, roste těsně nad zemí u kmene salakové palmy).
A vedle té vší nádhery a vůně leží opomenuty dva velké plody nejkontroverznějšího ovoce jihovýchodní Asie, opěvovaného i proklínaného durianu. Každý, kdo navštívil tento kus světa, zná známé cedulky s přeškrtnutým durianem na vchodech do obchodů, hotelů i dopravních prostředků, zakazující nejen konzumaci, ale vůbec vnášení nelibně páchnoucích plodů. Jen málokdo z cizinců najde odvahu se do páchnoucí pochutiny pustit.
Durian, prý má jen zaryté příznivce a zaryté odpůrce. Ti první jej považují za nejlahodnější ovoce světa, sice nevoní, ale chutná jim po vanilce, nasytí a osvěží. Těm druhým se zvedá žaludek už při zachycení pár molekul známého pachu - turisti jej popisují jako kombinaci smradu zkaženého masa, olomouckých syrečků a špinavých ponožek.
Snažím se najít parťáka, který by se mnou do toho šel, plod se mně zdá na jednoho dost velký, ale nikdo se nepřidá, i má jindy věrná žena mne zradí. Platím tedy na místní poměry nehoráznou sumu 20.000 rupií (tedy 40 korun) sám a hned přede mnou syn majitelky mačetou plod otvírá. Podle mne není ten smrad tak hrozný, dokonce ani po rozkrojení, či spíše rozseknutí. Přátelé kolem ale nesouhlasí.
Ostnatá zelená koule velikosti menšího míče ukrývá mazlavou bíložlutou hmotu a v ní několik amorfních koulí s peckou. Zpočátku úhledná hmota je po prvním doteku poměrně snadno roztíratelná do podivné beztvaré masy, připomínající tak trochu - promiňte - zvratky. I ten puch se teď trochu zintenzívnil. Přesto si na špičku lžičky zkusí ochutnat skoro každý, výrazy jejich tváří ale hovoří za vše. Najdou se i tací, co se nepřekonají a zůstanou ušetřeni poznání, jakže vlastně durian chutná.
Takže to zůstává na mně. Vyjídám máslovou hmotu, obírám zbylé koule s peckou. Není to tak hrozné, jak všichni dělají. Když si člověk odmyslí tu nelibou vůni, zůstane trochu ovocná chuť, mně připomíná trochu nasládlé máslo, trochu dužinu uleželého romadúru, tu zmiňovanou vanilku moc necítím, ale dejme tomu. Zbodnu celý zbytek, tedy asi tři čtvrtiny plodu, dobře se nasytím, trochu si pochutnám, ale nejmilejším ovocem se ani pro mne durian nestane. Nicméně klidně si jej pro zpestření dám někdy znovu.
A co na to přátelé?
Jarda: „Chutná to jak shnilé hovno!"
Lumír: „Ne, ne, shnilé hovno chutná úplně jinak." Pán je totiž znalec, gurmán. Kdy by to do něj řekl, co vše už zkusil.
Lumír je jinak od přírody pesimista, proto jej vše dokáže pozitivně překvapit. Jeho filozofie je: „Pesimista si prdne a myslí si, že se posral. Optimista se posere a myslí si, že si prdnul. Proto jsem raději pesimista a od života čekám jen to nejhorší, takže mne může překvapit jen v dobrém."
A jak tedy hodnotí ten durian? „Tohle je mnohem horší, než to shnilé hovno!"
Poznámka 14.11.2011: Letos jsem si opět dal durian, tentokrát na trhu v Kota Kinabalu, Borneo. A byl možná ještě lepší. A ani tak nesmrděl, dokonce i manželka Hanka se přidala a snědla svůj díl a chválila si. Nicméně pořád platí, že stačí jednou za pár let, každý týden jej mít rozhodně nemusím.
Libor O. Novotný
Víkend na bitevním poli ve Waterloo
Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.
Libor O. Novotný
Víkend v Antverpách
Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.
Libor O. Novotný
Víkend v belgickém Gentu
Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruggách
Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.
Libor O. Novotný
Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města
Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.
Libor O. Novotný
Víkend v Guayaquilu (a mj. test ChatGPT)
První část tohoto blohu byla vygenerována v ChatGPT na základě zadání: "Turistický blog o nejzajímavějších místech města Guayaquil" a doplněna mými fotkami, v druhé části jsou přidány mé individuálními poznatky a zážitky.
Libor O. Novotný
Čínské sombrero
Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).
Libor O. Novotný
Kde mají "kozy" křídla
Ostrov North Seymour na Galapágách je hnízdištěm dvou ptačích druhů s velmi exotickým zjevem - fregatek vznešených a terejů modronohých. Už jejich druhová jména napovídají, že návštěva ostrova je opravdu nezapomentuelným zážitkem.
Libor O. Novotný
Nejhezčí šnorchlování?
Na otázku: "Kde se ti nejvíc líbil podmořský život a šnorchlování?" jsem donedávna měl odpověď jasnou. Až letošní expedice mne donutila ji změnit.
Libor O. Novotný
Galapágy - Tintoreras: žraloci, lachtani, leguáni
Na Galapágách jsou zvířata chráněná tak dlouho, že zcela ztratila strach z člověka. Občas je musíte překračovat a dávat přitom pozor, ať na ně nešlápnete. A na lavičce si neodpočinete, protože ji obsadil lachtan.
Libor O. Novotný
Ve středu světa
Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.
Libor O. Novotný
Boj o mrtvého kozla
Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLVI
Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLV
V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.
Libor O. Novotný
Island - Duhové hory
Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.
Libor O. Novotný
Islandské vodopády
Island je zemí gejzírů, sopek, geotermálních pramenů - a vodopádů. Z tisíců slavných i bezejmenných vodopádů jsem jich pro vás vybral 14.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIV
Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.
Libor O. Novotný
Mladoboleslavská věznice
Před deseti lety zavítal hollywoodský herec Tom Cruise do Mladé Boleslavi. Ne, opravdu si tu nechtěl osobně vybrat Fabii – byl ale zavřený v místním vězení u okresního soudu. Naštěstí jen v rámci natáčení Mission: Impossible IV.
Libor O. Novotný
Dlouhé stráně – jeden ze sedmi divů Česka
V anketě o 7 divů Česka skončila přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně jen velmi těsně druhá (o necelou tisícovku hlasů, tedy méně než 1%) za Karlovým mostem. Pojďme se na ni alespoň virtuálně podívat.
Libor O. Novotný
Nejkratší tunel u nás a asi i na světě
Certifikátem má sice potvrzený jen český rekord, ale tunel Pekařova brána asi bude i ve světě jen těžko hledat konkurenci. Vždyť kdo by prorážel tunel dlouhý v nejkratším místě jen 3,4 metru...
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 359
- Celková karma 14,60
- Průměrná čtenost 3233x
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.