Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravdu chceme zdražení léků?

Kdo chce kam, pomožme mu tam. Největší politické strany se spojily s lékárnickou lobby a podlehly vox populi, hlasu lidu. Lid chce platit za léky ve všech lékárnách stejně, tak proč mu to nedopřát.

Nezakrývám, mám manželku magistru (zaměstnankyni, nikoli majitelku lékárny) a často brojím proti nespravedlivému osočování řadových lékárníků a lékárnických laborantů (spíše laborantek) jako milionářů jezdících v mercedesech za peníze sedřené z chudého pracujícího lidu, když jejich jediná práce je podání krabičky z poličky. Lék jako rohlík, to přece zvládne každý vyučený prodavač/podavač. Ne, tak to není, važte si svého lékárníka!

Ale to mně nebrání vidět snad objektivně i to, co by zejména velké lékárenské řetězce přály raději nechat neviditelné. Tedy třeba vylobovaný zákaz prodeje i těch nejobyčejnějších léků mimo lékárny (proč si nemohu koupit acylpyrin nebo kinedril u benzinky?). A snažím se vidět i za roh a uvažovat v souvislostech. Proto mě vrtá hlavou - jak je možné, že se majitelé lékáren shodnou s politiky? Je to pro blaho všeho lidu? Nebo to má nějaký háček?

Dnes musí chudá babička (ta se vyskytuje ve všech debatách o lécích) obejít o své holi několikatero lékáren, než najde ten nejlevnější lék. Oč by bylo jednodušší, kdyby stály všude stejně. Jenže pozor. Ony de facto již dnes stojí všude stejně, ale v maximální ceně. Když někde stojí stejný lék více, neznamená to, že lékárník (majitel) je vyžírka využívající nedostatku konkurence k nehoráznému vyšroubování ceny nahoru. Naopak, znamená to, že jiný lékárník ze své povolené marže část peněz pacientovi odpustil a prodává levněji, než by mohl. Netvrdím, že vždy z lidumilných důvodů. Obvykle jsou to důvody marketingové - snížím cenu inzulínu a diabetik si u mne koupí i ten acylpyrin, případně nějaké vitamíny, na kterých vydělám víc, než na tom inzulínovém doplatku.

Teď vím, že nebudete věřit. Těžko říci, zda je to výjimka potvrzující pravidlo, ale v lékárně, kde pracuje moje žena, někdy majitelka zlevní drahý objednávkový lék i čistě z humanitárních důvodů. Právě té chudé babičce, která vyzvedává nemocnému manželovi drahý onkologický lék. Mamince, jejíž dítě má netypickou chorobu. Asi tím přinejmenším obchází, ne-li přímo porušuje zákon - ceny by měly být nezávislé na zákazníkovi (zde pacientovi). Ale snad ji za to nikdo postihovat nebude.

Co nastane, když se ceny léků srovnají? To je jednoduché - stanoví se s vysokou mírou pravděpodobnosti na úrovni těch dnešních maximálních povolených (to je trochu zjednodušené, ve skutečnosti nejsou stanoveny přímo maximální ceny, ale maximální rabat, a cena je doladěna politikou úhrad účinné látky zdravotními pojišťovnami - ale to je pro běžného pacienta příliš složité). Takže chudá babička nebude muset obcházet více lékáren - zaplatí totiž všude stejně. Všude stejně moc. Zlevnit jí nikdo nebude smět, ani v rámci marketingové akce, ani z důvodů prostě lidských. Jestli si někdo myslí, že lékárenské řetězce společně s politiky vymyslí ceny na úrovni nižší, než jsou ty dnešní maximálky, tak je nenapravitelný optimista.

Ony ty jednotné ceny ani nižší být nemohou, to by totiž brzy zkrachovaly všechny menší lékárny, hlavně ty vesnické. Ty jsou již dnes obecně dražší, než lékárny v obchodních střediscích, mají totiž méně pacientů a nedokázaly by jinak na sebe vydělat. Ale pro někoho je výhodné mít lékárnu v místě a zaplatit trochu více, než se kvůli léku trmácet do okresního města. To je opravdu jako s tím pověstným rohlíkem. V městském diskontu je za devadesátník, v obecním krámku za 2,50. Nikomu to nepřijde divné. Babičky jsou rády, že jim ten krámek ještě nezrušili. A jsou rády, že mají ve střediskové obci i výdejnu léků. Ale léky v ní prostě nemohou být levnější, než v lékárně s obrovským obratem. To je ekonomický a marketingový nesmysl.

Takže ceny budou nastaveny tak, aby se uživily lékárny všechny. To je možné jen při nastavení cen vyšších.

Hlavním argumentem pro jednotné ceny (kromě toho, že to lid chce) je možnost hromadného vyjednávání s výrobci a distributory. Teď prý jsou hlavně doplatkové léky a jejich ceny silně ovlivňovány korupcí. To já jako argument neberu. Ne proto, že s korupcí bychom si měli umět poradit trestněprávně, tak naivní nejsem. Jen si myslím, že dosud korumpuje vždy jedna farmaceutická firma za úhradu právě svého léku ve skupině - ta vítězná. Ty, které nabídly méně, prohrávají, ale korupční peníze nedávají (to by bylo hloupé, dát někomu peníze a pak prohrát, věřím v „čestnost" podplacených úředníků a v to, že peníze od prohrávající firmy nepřijmou, nebo následně vrátí). Teď budou mít úředníci obrovskou výhodu. Každý lék bude mít svou cenu, svou úhradu, svůj doplatek. Korupce tak nebude vztažená jen na jeden lék ve skupině, jako dosud, ale rovnou na léky všechny. To se bude někdo pravidelně pěkně pakovat. Počítám s každoročním přehodnocením cen, aby to byl pěkně pravidelný příjem.

A že to tak je skoro všude v Evropě? Ano, to je pravda. Ale pravda je i to, že ostatní evropské země se v tabulce korupčního prostředí nenacházejí v popředí, ještě před Nigérií, jako Česká republika. A že hlavně v západních zemích je lékárník uznávaná profese a lékárníci opravdu jezdí v autech vyšší třídy. Nikomu to divné nepřijde. Takže bych vlastně měl být za ty jednotné ceny rád. Už aby tu byly. To pak budou mít lékárníky všichni rádi.

Jednotné ceny já ještě pamatuji. Bylo skvělé vědět, že chleba je všude za 4,20, pivo za 1,70. Jenom byl takový menší problém, že chleba nebyl vždycky (odpoledne jen výjimečně), a když už byl, tak jen jeden druh a často ještě k tomu tvrdý. Kvalita rostla a ceny se snižovaly vždy jen v konkurenčním prostředí. A to nejlépe v konkurenci cenové. Kdo chce více prodat, musí zlevnit. Když budou ceny jednotné, neoddělí se zrno od plev. Projeví se to ve větší drahotě a horších službách. Ale když to tak chceme, tak jo. Pojďme do toho. Sám jsem zvědavý, o kolik procent vzrostou výdeje rodin na léky po zavedení jednotných cen. Já to vidím přinejmenším na dvojciferný nárůst.

Autor: Libor O. Novotný | středa 9.9.2009 15:03 | karma článku: 30,81 | přečteno: 4023x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.