Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká čínská zeď, novodobý div světa V.

Nevěřte blbostem. Z vesmíru rozhodně vidět není. Dokonce i první čínský tchajkonaut Jang Li-wej se zvědavým novinářům vysmál a v Číně se nenápadně přepisují učebnice. Zmínka o viditelnosti Zdi z nich mizí.

Mýtus o její viditelnosti z Měsíce je básnická licence světoběžníka Richarda Halliburtona z roku 1938. Tomu to nezazlívejme, ale my se zamysleme: Velká zeď je široká v nejširších místech kolem 10 metrů. Při vzdálenosti Měsíce kolem 380 000km je Zeď při pohledu z něj viditelná asi tak stejně, jako 1mm tlustá čára ze vzdálenosti kolik? Ano, správně, 38km. Pokud vidíte milimetrovou prasklinu na omítce nákupního střediska Černý most (na okraji Prahy) při pohledu z Mladé Boleslavi, pak máte šanci zahlédnout Zeď z Měsíce...

Takže je Velká čínská zeď jen nějakým nezajímavým plotem kdesi v Asii? Na hodinách dějepisu možná, ale kdo ji viděl na vlastní oči, nikdy na to nezapomene, je prostě úžasná, svým způsobem odsuzuje k bezvýznamnosti stavitele egyptských pyramid. Navršit za 40 let hromadu kamenů na jednu hromadu (byť s určitými technickými těžkostmi) je oproti několikasetleté práci statisíců svobodných dělníků, otroků a trestanců vlastně odpočinková práce. A mnohé ze stavitelů bychom při rozebírání Zdi i našli - asi nelze odhadnout, kolik jich zde zahynulo a bylo zazděno, protože zazdít je méně práce než kopat v kamenité půdě hrob.

Historii nepopisuji, kdo chce, ten si najde, třeba na Wikipedii. Snad jen, že byla budována ve 4 etapách, od roku 210 BC (tedy před Kristem), do roku 1620. Zdá se vám osmnáct set let mnoho? Při pohledu na Zeď určitě ne.

Celková délka všech úseků Zdi (Zeď není zcela spojitá a má několik odbočujících větví) je přes 6200km. Občas se objeví i jiné údaje, až přes 8000km, ale do toho se už započítávají i přírodní bariéry typu neschůdných horských srázů a širokých řek. Průměrná šířka u paty je 7-8 metrů, v koruně obvykle 5 metrů. Výška mezi šesti a deseti metry. Představte si hradby o výšce průměrného patrového rodinného domku i se štítem, šířka asi jako okreska mezi vesnicemi a vzdálenost jako mezi Prahou a právě Pekingem. Tak to je Velká čínská zeď.

Ale není to zeď Polabskou nížinou. Většinou vede skrz prudká pohoří, nahoru a dolů, se spoustou zatáček. Strmější úseky jsou tvořeny schody, na nejstrmějších místech se musíte přidržovat rukama. Každých pár set metrů věž pro vojenskou posádku a hlídky, celkem 25000!

V současnosti je několik úseků Zdi zrekonstruováno a zpřístupněno turistům, známý je zejména Badaling, asi 80km od Pekingu. Dobrá dostupnost je zde vykoupena davy a davy turistů, hlavně Číňanů, pro které je návštěva Zdi takřka povinná, už sám velký Mao prohlásil, že každý správný Číňan musí zdolat aspoň kousek Zdi (správně, zdolat: procházka po zdi je právě kvůli její strmosti i určitý sportovní výkon). A když to řekl Mao, Číňané poslechnou.

Od nástupu na Zeď se většina turistů vydává doprava, kde je Zeď přece jen trochu mírnější. Ale i levý úsek, hlavně po první věž, připomíná nejrušnější Václavák. Když se však na Zeď vydáte později odpoledne a vytrvale se proderete mezi Číňany až na vzdálenější místa, třeba až na konec přístupné části, najdete si mnoho romantických pohledů a dokonce se vám třeba povede pořídit i pár záběrů úplně prázdné VELKÉ ČÍNSKÉ ZDI. A nikdy na to nezapomenete. To mi věřte.

Tento článeček nenápadně přepisuje historii. Má totiž pořadové číslo 100000. Nechci tvrdit, že tolik blogů už bylo na iDnesu zveřejněno, mnohé nebyly aktivovány, mnohé byly smazány (autorem či adminy), mnohé jsou soukromé. Ale přesto má toto číslo jistou vypovídací schopnost o oblíbenosti blogu autory i čtenáři. Přeji blogu iDnes hodně štěstí a ať se brzy dočkáme i pořadového čísla sedmimístného. Při tomto exponenciálním růstu to nemusí dlouho trvat!

Autor: Libor O. Novotný | pátek 4.9.2009 15:04 | karma článku: 19,25 | přečteno: 3640x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 225x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 273x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 347x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.