Libor O. Novotný

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIX

Také jistě občas chodíte na jídlo k Vietnamcům, když se to nejí příliš často, tak to docela chutná – ale pozor, většinou za cenu přeglutamátování a přesojovkování. Víte co? Pojďme se podívat k pravým Vietnamcům, tedy těm vietnamským. Přímo do Vietnamu.

14.9.2012 v 15:01 | Karma: 19,39 | Přečteno: 2385x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVIII

Zdrojů ubývá. Co bude hlavní potravou našich potomků? Brambory? Rýže? Ne, podle odborníků to bude hmyz. V Kambodži se na to připravují už dnes. Pojďme ochutnat pečené tarantule!

7.9.2012 v 15:02 | Karma: 29,62 | Přečteno: 4548x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVII

Navštívit Vietnam a neochutnat hada, to je jako nedat si na Slovensku brynzové halušky. I když zážitek je to přece jen trochu drastičtější (kdo nesnáší vivisekci, ať raději dál nečte).

30.8.2012 v 15:02 | Karma: 24,54 | Přečteno: 2628x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVI

K obědu někdy výborná syrová ryba, jindy půlcentimetrový „biftek“ a jako dezert čokoláda z kakaových bobů rozžvýkaných bůhví kým. Vítejte v Kostarice.

23.7.2012 v 15:02 | Karma: 27,65 | Přečteno: 6312x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XV

Roztíráte si po obličeji kozí trus, nebo jej dokonce pojídáte? Hloupá otázka, určitě ne. A co arganový olej – ten ano? Pojďme spolu na pár chvil do Maroka.

28.2.2012 v 15:01 | Karma: 23,07 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIV

Dobrého pomálu. Ne náhodou se z degustačního menu v prvotřídní restauraci obvykle nepřejíte. Vrcholný zážitek z jídla obvykle nespočívá ve sprostém přežrání. Jsou ale situace, kdy se neovládnu a kapituluji.

30.1.2012 v 15:02 | Karma: 19,64 | Přečteno: 3011x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIII

Jedli jste už polévku ze zimního melounu? Ne? A jaké jsou třeba chipsy z mořských řas ozdobené buráky a sušenou rybičkou do tvaru smajlíku? Co káva z mořské řasy? Nebáli byste se zkusit plody ze stromů a keřů v deštném pralese?

15.11.2011 v 15:08 | Karma: 18,80 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XII

Jsou nabídky, které nelze odmítnout. Třeba oběd u Lovců lebek. Přece jen je to aspoň lepší, než nabídka na oběd u kanibalů, že ano.

10.11.2011 v 15:03 | Karma: 17,88 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XI

Indie a okolní státy mají trochu kontroverzní pověst. Už předem se tak nějak potichu počítá s tím, že ať si dáte, co si dáte, stejně to skončí žaludečními a střevními problémy. A opravdu, střevní potíže si užije téměř každý. A kdo tvrdí, že je neměl, tak lže.

22.8.2011 v 15:02 | Karma: 27,24 | Přečteno: 3211x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) X

Takový let jsem od té doby nezažil. Kromě dětí byli všichni po skoro 14 hodinách usměvaví, milí, příjemní – a opilí.

20.6.2011 v 15:02 | Karma: 14,09 | Přečteno: 2411x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) IX

Poněkolikáté se vraťme do země, která nemá zrovna pověst gurmánského ráje. V Indonésii jsou snad slova „jídlo“ a “rýže“ synonymy a jediným pokrmem k obědu je často pouhá polévka. Znamená to, že český masožravec strádá hlady?

14.6.2011 v 15:04 | Karma: 22,57 | Přečteno: 3187x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VIII

Občas se dostaneme do exotického prostředí, kde si nejsme jistí, čím si můžeme dovolit provokovat žaludek bezpečně a čím už se dostáváme za hranu. Sice platí obecná pravidla, ale někdy je s klidem můžeme porušit.

8.11.2010 v 15:01 | Karma: 29,51 | Přečteno: 3951x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VII

Jsou místa, kde si člověk moc vybírat nemůže. Co dostane na talíř, to musí sníst. A aby na tom talíři něco bylo, tak si potravu třeba musí i sám nasbírat nebo ulovit.

14.6.2010 v 15:02 | Karma: 37,34 | Přečteno: 9066x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VI

Dnes budeme opět více pít, než jíst. Různé jedlé potvory a exotické plody jsme probrali dostatečně podrobně v minulých dílech, teď už zbývají hlavně zvláštní kombinace. A ty můžeme najít i u nápojů.

19.3.2010 v 12:05 | Karma: 15,25 | Přečteno: 3583x | Diskuse| Ostatní

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) V

V minulých dílech jsme se věnovali exotickým pochoutkám. Nechme dnes stranou všechny ty živé červy a smažené štíry, cibetčí trus a smradlavé ovoce, věnujme se tomu, co máme doma přímo pod nosem (a nad čím ten nos často ohrnujeme).

29.12.2009 v 11:45 | Karma: 20,65 | Přečteno: 3850x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) IV

Dnes tedy spíše o tom, co se dá také pít. Slyšeli jste už o „cibetkové kávě"? Je to jen praštěný nápad snobských zbohatlíků, nebo na ní něco zvláštního pro skutečné gurmány opravdu je?

4.12.2009 v 15:04 | Karma: 32,43 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) III

Durian? „Chutná to jak shnilé h...o!", říká Jarda. A co na to Lumír, životní pesimista, gurmán a znalec?

25.11.2009 v 15:04 | Karma: 23,60 | Přečteno: 5522x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Když vaří Číňan – Pekingská kachna

Jen v asi pěti restauracích na světě dostanete PRAVOU pekingskou kachnu. Ale způsob přípravy se v nich mírně liší, to, čemu celý svět říká Pekingská kachna, dostanete jen na jediném místě, v restauraci Quanjude v Pekingu.

2.9.2009 v 15:03 | Karma: 33,78 | Přečteno: 16587x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) II.

Už jednou jsem tu na sebe prásknul, co všechno jsem dokázal v minulosti pozřít. Při cestě po Číně jsem svůj jídelníček dále rozšířil. Máte-li slabší žaludek, raději neklikejte.

1.9.2009 v 15:03 | Karma: 26,25 | Přečteno: 7013x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst)

Jen pro silné povahy, jen pro silné žaludky. Komu se dělá špatně při pohledu na mrazené plody moře, ať raději nečte. Jinak jen na vlastní nebezpečí.

26.3.2009 v 15:03 | Karma: 23,48 | Přečteno: 9360x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Barbaři chladí červené víno. V ledničce!

Staré pravidlo je jednoznačné: bílé víno se podává chlazené, červené má mít pokojovou teplotu. Přesto se najdou barbaři, kteří si i červené víno strčí do ledničky, případně pro jistotu do mrazáku.

6.8.2008 v 14:33 | Karma: 30,35 | Přečteno: 5460x | Diskuse| Společnost